בסוף 1943 בוטל במפתיע האיסור על פעילות תנועות הנוער הציוניות בהונגריה
הקנים והמועדונים של תנועות הנוער: השומר הצעיר, דרור הבונים, מכבי הצעיר, הנוער הציוני ובני עקיבא קמו לתחיה
חברי תנועות הנוער – מפולניה ומסלובקיה – שמצאו מקלט בהונגריה זעקו בכל פורום על גורלם של יהודי מזרח אירופה והזהירו כי הגורל המר לא יפסח על יהדות הונגריה.
בתנועות הנוער שאלו איך להתכונן? באין יערות ולא הרים הנסיון של הפולנים כפרטיזנים לא הועיל. הפתרון הוא פעולות הצלה של יהודים ולא פעולות "ראווה" לנקמה בנאצים.
מיד כאשר השתלטו הגרמנים על הונגריה ב-19.3.44 הורתה הנהגת המחתרת החלוצית ציונית לכל הבוגרים (גיל 17 ומעלה) לרדת למחתרת ולהצטיייד בזהויות בדויות.
תנועות הנוער הציוניות פעלו יחד בהרמוניה מלאה תחת הנהגה משותפת, במטרה אחת: להציל כמה שיותר יהודים. בחורף של 1944, לקראת סוף המלחמה הם הקימו בתי ילדים, סיפקו מזון לגטאות, בתי הילדים ולכל דכפין בנוסף הם הפיצו עשרות אלפי תעודות "שוצפאס" מזויפות. באמצעות פעולות נועזות הם חילצו את חבריהם מהכלא.
בתוך הפולמוס התוך-יהודי על דרכי ההצלה שיש לנקוט בהם, כונתה פעילות תנועות הנוער "הקו הקטן", וזאת לעומת "הקו הגדול" – חלוקת הסרטיפיקטים הממוסדת והמו"מ להצלה ע"י הועד להצלה. היום ההיסטוריה מלמדת אותנו שה"קו קטן" – היה לפעילות ההצלה הגדולה ביותר של יהודים בידי יהודים בתקופת השואה.