שליחויות מ-19.3. עד 30.6.

שליחויות לערי השדה בתקופה שבין 19.3.1944 לבין 30.6.1944.

מיום הראשון של הכיבוש הגרמני ( 19.3.1944 ) נותקו יהודי ערי השדה באופן מוחלט מהעולם החיצון ואף מהמרכז היהודי בבודפשט  הנסיעה בתחבורה הציבורית נאסרה על היהודים, והוחל בריכוזם לקראת הגירוש. ביוזמת תנועות הנוער, יצאו המתנדבים של שליחי התנועות מבודפשט להביא את האינפורמציה על מטרת הגטואיזציה, על הגירוש המתקרב, על משמעות הגירוש ועל יעודו.  עודדו  את בני הנוער היהודי לברוח לבודפשט, מסרו הוראות על אופן הבריחה. ציידו אותם בתעודות, בכסף שהביאו איתם. שליחי התנועות עשו את מלאכתם בזהות שאולה, בעזרת מסמכים מתאימים, כגון סטודנט באוניברסיטה בבודפשט, מצוייד בפנקס תעודת סטודנט  של האוניברסיטה, בכריכה קשה, עם חתימות המרצים ( אפרה נדב ), במדים ועם תעודות קצין הרכבת הממלכתית ( אפרא אגמון ), בתלבושת ועם מסמכים של חבר בארגון הטרום צבאי, לבנטה ( אשר ארני ) , לעתים כאדם מן הרחוב עם ניירות אריים, כיהודי המתגייס ליחידותו לעבודות כפייה או בחורות שלא עוררו את התעניינותם של ציידי העריקים מהצבא, ועוד.. לא היה גבול לרצון וליצירתיות למען המטרה: ליצור קשר עם יהודי ערי השדה הסגורים והמנותקים ולהביא להם את הישועה..

 

קבלת הפנים והתגובות היו מגוונות. במקומות אחדים המפגש נחל הצלחה, כגון צבי פריזנט בעיר הוסט, האחים פטמן – גולן בעיר דברצן, אמי סמט בעיר מישקולץ. במקומות אחרים בוגרי התנועה ראו את עצמם אחראיים לגורל משפחתם, לאם ולאחים הקטנים, בעת שאבי המשפחה מגוייס מזה זמן לעבודות כפייה. מי ידאג למשפחה ? לעתים השליחים פגשו נציג מהוועד הממונה על הגטו אשר זה עתה הוקם. ברוב המקרים, גם במצב חמור זה,  פרנסי הקהילה היהודית הגיבו באי-אימון. קרה גם שהשליחים נתפסו, נחקרו, עונו וגורשו לאושוויץ  ( אסתר ורדי ). קראו מקרים שהאיש סירב לנצל את הזדמנות ההצלה שניתנה לו. כיהוד שומר מסורת לא ראה דרך להתמודדות עם זהותו השאולה הנוצרית, בתנאי מחתרת ( רוזנברג מצ'נגר ),  היו גם מקרים שהנוער שקל והעריך שהיעלמותו הפתאומית תיוודע לרשויות ותסכן את הוריו.

 

במנין השליחויות לא נכללו הנסיעות הרבות והמורכבות, אשר התנהלו במקביל ובאותו הזמן, שיעדם היה גניבת גבול והעברת חברים בכיוון סלובקיה דרך ערי הגבול Somorja, Losonc, Kassa ( שומורייה, לושונץ, קאשה ) ושל ה-'טיול' בכיוון רומניה דרך הערים Szeged, Békéscsaba, Nagyvárad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy ( סגד, ביקישצ'אבה, נאג'וואראד, קולוז'וואר, שפשיסנט-

ג'ורג' ). כמו כן לא נכללו חצייות הגבול של פרץ רבס וברוך רובינזון לסלובקיה לשמירת הקשר ומתן סייוע ל.'קבוצת העבודה' שבסלובקיה ( גיזי פליישמן, הרב וייסמנדל ).

בתקופה שבין 19.3.1944 – לבין 30.6.1944 יצאו – לפחות – 77 שליחים וביצעו – לפחות – 141 שליחויות.